HDR bilder

Jag har precis börjat läsa om HDR(high dynamic range) bilder på nätet. Jag vet att jag är typ två år efter, men någon gång skall man börja. Det hela är ganska enkelt, men på samma gång svårt. För att förklara det så enkelt som möjligt så kan man säga att man tar ett gäng bilder med olika exponeringar, och sedan så väljer man de bästa ur bilderna och skapar en ”perfekt”.

Jag har inte lyckat speciellt bra ännu, men det kommer nog. Det finns en hel uppsjö med olika fotografer som använder sig av dessa effekter dagligen. Det är lite pill med att få det att se bra ut, men det är en träningssak. Jag skäms nästan föra att visa upp mitt första resultat när man sedan tittar på hur riktigt proffsiga fotografer gör.

Titta på länkarna nedan för att se hur det kommer att se ut när man är klar med bilderna. Några länkar är hämtade från Flickr där jag kan rekommendera er att titta vidare på andra fotografer för inspiration. Det finns många väldigt duktiga. En länk kommer från min favoritsida stuckincustoms, vilket är ett måste om man gillar foto.

Flickr länk 1, Flickr länk 2, Flickr länk 3, stuckincustoms.com

Det finns en uppsjö med bra tutorials där man lär sig varför man använder hdr och hur man gör. Det är ganska roligt att exprimentera med bilderna. Har man bara en kamera som kan ta bilder med manuell exponering så kan vem som helst göra bilderna(med lite olika program). Här länkar jag lite tutorials som jag själv har testat och rekommenderar.

PhotoshopCafé, Cambridgeincolor, Flickr

Nu kan jag bara säga lycka till, till er som har fått upp ögonen för HDR. Hör gärna av er om ni behöver lite mera info kring ämnet. Jag hjälper gärna till med det, även om jag inte är speciellt duktig själv. Ett sista tips för er som har konto på Fotosidan.se, det finns en användare som heter Zoran Ladinek som är väldigt duktig på att fotografera. Han har inga bilder på sin hemsida så man måste logga in på fotosidan för att titta på den.

// Johan Stockmarr